foto-compania__1280x720.jpg
 
 
O Quel Dommage is een gezelschap dat het oor prikkelt... zijn universum is er een van absurd, clownesk, poëtisch theater. Gebaren, beelden, geluiden en muziek werken op elkaar in om het publiek uit hun gebruikelijke routines te halen en hen te verrassen met het imaginaire. We verkennen woordloos theater dat publiek van alle leeftijden en nationaliteiten samenbrengt.
 
In haar creaties verkent ze graag de chaos van de moderne wereld en onze gevoelens om de poëzie en komedie naar boven te halen via de universaliteit van gebaren. Bij elke nieuwe creatie wordt het artistieke kernteam van het gezelschap samengebracht om nieuwe technieken te verkennen en bij te dragen tot de verrijking en de kwaliteit van de voorstellingen.
 
De Compagnie Ô Quel Dommage ontstond in 2010 op de podia van Brusselse cabarets met drie actrices-creatrices en hun eerste creatie Les Pleureuses. Clara Lopez Casado (afgestudeerd aan de LASSAAD International School) en Justine Moreau (afgestudeerd aan het Conservatorium van Luik, gespecialiseerd in declamatie) zetten het artistieke en menselijke avontuur tot op de dag van vandaag voort. 
 
Sinds haar oprichting heeft O Quelle VZW (wettelijk statuut) financiering ontvangen van de Fédération Wallonie-Bruxelles voor haar laatste voorstellingen voor een jong publiek, Ma Tache (gecreëerd in 2017) en Cosquillas (gecreëerd in 2023).
 
Het begon allemaal...
 
In 2010 presenteerde O Quel Dommage Les Pleureuses, hun eerste show, een uitzinnig eerbetoon aan verdriet. Een korte burleske vorm, ritmisch en gezongen voor het podium en de straat. Het kan ook worden opgevoerd als een wandelvoorstelling.
 
In 2012 nam het gezelschap de organisatie en programmering op zich van het straattheaterfestival Saltimbanques in Brussel, in samenwerking met het Centre Culturel Bruegel in Brussel.
 
Eveneens in 2012 creëerde ze Room Service, een straatvoorstelling die burlesk en hansworst combineert met een pop met een mensenhoofd over de relatie tussen moeder en kind.
In 2013 creëerde ze Henri, een show voor toneel en straat. Een clowneske en absurde begrafenis doorspekt met geluiden, liedjes, zuchten, huilen, stiltes, schreeuwen en gags. In 2017 gaat deze productie op tournee met ASSPROPRO in België.
 
Ook in 2017 presenteerde O Quel Dommage "Ma Tache" op het Rencontres de Théâtre Jeune Public de Huy, waarna een succesvolle nationale en internationale tournee volgde. De voorstelling won de prijs voor het beste creatieve werk op het Internationale Kinderfestival van Kotor, Montenegro en de Juryprijs op het Internationale Theaterfestival voor Kinderen in Boekarest, Roemenië. Een voorstelling voor vanaf 4 jaar. Een voorstelling boordevol verrassende visuele effecten, waarin de techniek van de menselijke schaduw aan het licht wordt gebracht in een speeltuin die bevorderlijk is voor een ontmoeting met jezelf.
 
O Quel Dommage reisde al naar alle uithoeken van de wereld met de hulp van Wallonie Bruxelles International. Het heeft zijn voorstellingen al gepresenteerd in Frankrijk, Nederland, Tunesië, Montenegro, Chili, China, Roemenië, Spanje, Finland, Palestina, Bulgarije, Portugal, Slovenië, Oostenrijk, Polen en Tsjechië, met meer dan vijftig voorstellingen. Onze ambitie is om ons publiek te blijven verbreden en diversifiëren. De voorstellingen van het gezelschap zijn ontworpen om een breed publiek aan te spreken: de thema's, vol humor, ironie en intellectuele reflectie, zijn perfect voor volwassenen, terwijl de speelsheid van de clown kinderen aanspreekt.
In de loop der jaren is O Quel Dommage uitgegroeid tot een productiehuis met verschillende voorstellingen: straatvoorstellingen, zaalvoorstellingen en workshops kindertheater.
Het gezelschap is volwaardig lid van de CTEJ (Chambre de Théâtre pour l'enfance et la jeunesse), Aires Libres (Fédération des Arts de la Rue, België) en ASSITEJ International.
 
Dank aan iedereen die deel uitmaakt of heeft uitgemaakt van Ô Quel Dommage, want zonder jullie zouden we Ô Quel niet hebben, en dat zou gewoon jammer zijn! 
 

Céline Pellin, Marie Limet, Natalia Weinger, Monica Varela Couto, Estelle Beugin, Valentin Boucq, Mélodie Polge, Delphine Dupont, Olivier Mahiant, Tom Mannaerts, Zosia Ladomirska, Sandrine Clark, Luis Javier Córdoba, Julie Antoine, Isabelle Verlaine, Laura Nicolas, Grib Borremans, Gaetan Van den Berg, Jacques Verhaegen, Sophie Debaisieux, Amanda Kibble, Gilles Kremer, Mark Dehou, Pierre Ronti, Ruth Bresseleers, Christine Dejean, Daniel Dejean, Odile Sage, Mark Elst, Sébastien André, Fanny Poisson, Rodolphe Maquet, Veronica Campos, Kathy Contreras, Vanessa Torrekens, Zoé Severin, Miss Martine, Olivier Mahiant, Antoinette Clette, Francy Begasse, Jean Lambert, Line Lerho, Natalia Martinez, Vincent Raoult, Manuel Bernard, Bernard Bocara, Chela di Diego, Rocio Paris, Françoise Tournemernne, Bernard Senny, Vera Gonzalez...

 

CosquillasIN

MaTacheIN

HenriIN

Room serviceIN

PleureusesIN

O Quelle ABSL

rue d’enines 1A 1367 Ramillies, België
num d’entreprise: 0554780315
RPM
oqueldommage@gmail.com

 
© 2017 O Quelle ABSL. Tous droits réservés. Designed By Agencia Creativa Innubetec

Theatergezelschap O Quel Dommage